Rustiek hout

Rustiek hout

Stel dat je zelf van plan bent om iets te gaan bouwen in je tuin, maar hierbij wel de wens hebt dat het er rustiek uitziet en het zich adopteert met de rest van de natuur. In zo’n geval is het belangrijk om voor specifieke houtsoorten te gaan. In dit blog lees je over houtsoorten die jouw tuin een prachtige rustieke tint geven.

Steigerhout

Nee, dit soort hout komt niet van de steigerboom. Steigerhout is een soort vurenhout die veel wordt gebruikt door de bouwsector. Het hout zelf komt van de fijnspar. Voor een echte vintage look is steigerhout zeker weten een hele goeie optie. Deze ‘’gebruikte’’ planken hebben al een stootje gehad in hun loopbaan en zijn stevig genoeg om jouw bouwwerk te creëren.

Douglas

Een soort hout dat echt zorgt voor stevigheid in je bouwwerk is Douglas hout. Dit soort hout wordt vaak gebruikt bij het maken van een frame voor bijvoorbeeld een tuinhuisje. Een onbewerkte Douglas paal wordt opgezogen door de natuur wanneer het onbewerkt is, wat zal zorgen voor een mooie rustieke uitstraling. Zo zullen er kleine scheurtjes ontstaan. Omdat het onbewerkt is kunnen er ook schimmels op komen bij nat weer, maar dit kan er vaak makkelijk worden afgewassen.

Vurenhout

Hij kwam net al even aan bod, maar vurenhout is een geweldige houtsoort om mee te bouwen in de tuin. Het is een sterk soort hout van de fijnspar wat uiteindelijk geelbruin zal kleuren na blootstelling aan de zon. Veel van deze houtsoort komt uit de Baltische staten en de Scandinavische landen. Het voordeel aan vurenhout is dat het makkelijk is te impregneren. Impregneren is het aanbrengen van een laagje wat bacteriën, schimmels en insecten afschrikt. Daardoor zal het hout een stuk langer meegaan.

Eikenhout

De laatste houtsoort is ook meteen de bekendste: eikenhout. Deze sterke houtsoort is keihard, maar toch goed mee te werken. Qua kleur verschilt het enorm per eikensoort. Zo heb je de Amerikaanse rood eiken, die wat roze kleurt van binnen, of de Japanse eiken, die weer lichter is van kleur.

Met eikenhout wordt al eeuwen gebouwd. Veel oude gebouwen die zijn gevonden of nog steeds bestaan bevatten deze houtsoort door de mooie uitstraling en de stevigheid ervan. Ideaal dus om in de tuin de hebben.

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog wat meer inspiratie opgedaan over de verschillende rustieke houtsoorten. Nu is het aan jou om een keuze te maken en even een bezoekje te brengen aan de lokale bouwmarkt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *