Huis (ver)bouwen? Dit zijn 5 belangrijke bouwtrends

Heb je plannen om een huis te bouwen of je bestaande huis te verbouwen? Dan ben je wellicht nieuwsgierig naar de laatste trends in de bouwwereld. Het gaat hier niet alleen over modieuze trends, maar ook om praktische ontwikkelingen omdat de wereld nu eenmaal voortdurend verandert. Lees snel verder.


1.Terrasoverkapping


Zowel als verbouwing of direct bij een nieuw huis: een terrasoverkapping is populair en een aanwinst. Het oogt als een mooie toevoeging en kan als een multifunctionele ruimte gebruikt worden. Het meeste wordt een terrasoverkapping gebruikt om meer en langer van het buitenleven te genieten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een speelkamer van maken.

Met glazen schuifwanden en een glazen dak ontstaat er een luxe tuinkamer welke een verlengstuk is van het huis. Als verbouwing is het plaatsen van een veranda aan te bevelen, want het is een relatieve goedkope investering die een beetje klusser zelf kan plaatsen. Het verhoogd vervolgens de woningwaarde, dus hiermee creëer je een win-winsituatie.


2.Duurzaamheid


Waar je bij nieuwbouw niet meer omheen kunt is het begrip duurzaamheid. Daarom worden veel huizen niet meer op gas aangesloten en worden ze steeds energiezuiniger. Dit betekent dat nieuwe huizen goed geïsoleerd worden en bijvoorbeeld worden voorzien van zonnepanelen zodat men zelf energie kan produceren.

Tijdens het bouwproces wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen. Zo staan er huizen in Nederland die van volledig hergebruikt plastic gemaakt zijn.

3.Slimmere huizen


Het slimmer maken van huizen draagt bij aan het vorige punt in dit artikel. Met bijvoorbeeld slimme radiatoren kunnen aparte ruimtes verwarmd worden, wat energieverspilling voorkomt. Slimme meters kunnen zelfs nagaan hoeveel mensen er in een ruimte staan en daar de verwarming op afstemmen.

Met een slim huis kun je ook gemakkelijk overdag de kachel uitzetten, om vervolgens als je thuis komt van het werk toch in behaaglijke woning te arriveren. Daarnaast kun je met slimme toepassingen ook verlichting, ventilatie en airconditioning aansturen om zo energie te verminderen.

4. Voorbereiding op extremer weer


Met verbouwingen en nieuwbouw wordt tegenwoordig steeds meer rekening gehouden met het veranderende klimaat. Er is steeds hardere wind, regen komt vaak met bakken uit de lucht en zomers worden steeds warmer en langer. Daardoor krijgen nieuwe woningen bijvoorbeeld vaker een dakoverstek, waarbij het dak over de gevel uitsteekt.

Hiermee ontstaat er meer schaduw en dus meer verkoeling. Ook met warmtepompen kan er gekoeld worden, afhankelijk van het type gebeurd dit op een actieve (warmte uit de woning halen) of een passieve manier (met koud water door de vloerverwarming).

5. Groots en aandacht voor details


Als we kijken naar overige trends in de bouwwereld, dan vallen er een paar zaken op. Zo zijn grote ruimtes populair, bijvoorbeeld open keukens met een royaal kookeiland. Dit versterkt het gevoel van vrijheid binnenshuis. De hoofdslaapkamer wordt steeds meer ingericht als een ruimtelijk paradijs, met het liefst ook een badkamer en inloopkast.

Een andere trend zijn grote ramen, want we houden steeds meer van dat ruimtelijk gevoel en veel lichtinval.  Verder zijn voor de buitenkant van het huis ook trends te ontdekken. Zo worden regenafvoeren tegenwoordig vaak geïnstalleerd dat ze nauwelijks opvallen en wint het gebruik van voegloze gevelstenen aan populariteit.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *