Houtkachel kopen? Houd hier dan rekening mee!

Helex

Helex

Het zorgt voor warmte, voor gezelligheid en ziet er gewoonweg prachtig uit: een houtkachel in je woonkamer. Er zullen dan ook niet veel mensen zijn die ‘nee’ zouden antwoorden op de vraag of ze een houtkachel zouden willen hebben, als er van enige belemmering geen sprake zou zijn. Echter zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden wanneer je overweegt zo’n haard aan te schaffen, bijvoorbeeld bij Helex. We zetten ze in deze blog voor je op een rijtje. Is rookgasafvoer wel mogelijk?

Allereerst zul je je moeten afvragen in hoeverre het bij jou thuis mogelijk is om de rook die vrijkomt bij het stoken af te voeren. Grofweg zijn er hiervoor twee mogelijkheden: via een schoorsteen of via een afvoerkanaal dat door de plafonds naar boven loopt. Dit laatste is bijvoorbeeld vrijwel niet te realiseren wanneer je een flat betrekt of een gelijkvloers appartement.

Beschik je over een schoorsteen, dan is het van belang dat deze – logischerwijs – goed functioneert. Dat houdt in dat deze van boven tot onder open is en geen scheuren bevat waar rook door zou kunnen ontsnappen. Zekerheid gaat hier absoluut boven alles, want een lekkende of niet goed werkende schoorsteen kan verregaande gevolgen hebben. Laat er bij twijfel dan ook altijd een specialist naar kijken. Welk vermogen heb je nodig?

Houtkachels zijn verkrijgbaar met verschillende vermogens. Hoe hoger het vermogen, hoe meer warmte een haard kan produceren. Maar maak niet de fout te denken “dan kies ik toch gewoon eentje met het hoogste vermogen?”. Een té krachtige houtkachel levert immers al gauw té veel warmte in een ruimte op. Door de zuurstoftoevoer te doen afnemen kunt u dan wel de warmte enigszins reguleren, maar het gevolg is dan dat u geen mooie, volle vlam meer zult zien. Het hele romantische aspect van de houtkachel valt dan weg.

Daarnaast betekent een te hoog vermogen dat de houtkachel nooit zijn volledige rendement kan behalen. Dit heeft als gevolg dat deze niet ‘schoon’ brandt: er blijven relatief veel verbrande deeltjes achter in de kachel(pijp). Dit is niet bevorderlijk voor de atmosfeer in uw woning en kan daardoor schadelijk zijn voor uw gezondheid. Welk hout ga ik gebruiken?

Oké, dit is iets om over na te denken wanneer je de kachel gekocht hebt. Iedere houtkachel kan immers op elk type hout branden. Maar het type hout dat je kiest maakt wel degelijk uit. Zo brandt de ene houtsoort sneller dan de andere en moet je dus vaker hout kopen of zelf kloven, zorgen verschillende houtsoorten voor meer of minder warmte en is zelfs de kleur en grootte van de vlammen afhankelijk van het type hout dat je gebruikt.

Bedenk bij het kiezen van je favoriete houtsoort dan ook goed waarom je de haard hebt gekocht. Voor de warmte, voor de gezellige sfeer of voor een combinatie daarvan? Een specialist van een haardencentrum kan je hier van alles over vertellen. Onze tip? Probeer gewoon verschillende houtsoorten uit!