Hier kunt op letten bij het vergelijken van verschillende houtsoorten

Gaat u binnenkort uw huis of tuin verbouwen, of gewoon iets nieuws (laten) maken van hout? Dan heeft u hier eerst natuurlijk wel daadwerkelijk hout voor nodig. Maar hoe kiest u de juiste houtsoort? En hoe kunt u de verschillen tussen soorten ontdekken? In dit artikel geven we u een aantal dingen mee waar u op kunt letten bij het vergelijken van houtsoorten.

Hoe ziet de houtsoort eruit?

Ten eerste misschien wel hét belangrijkste wanneer het gaat om uw huis of tuin, want u wilt natuurlijk vooral dat het er mooi uit komt te zien. Bedenk dus van tevoren hoe hetgeen waar u het hout voor nodig heeft in uw huis of tuin komt te staan, en wat voor hout u hierbij mooi zou vinden. Denk bijvoorbeeld aan of u liever een lichtere of donkere soort hout heeft, en bijvoorbeeld liever echt bruin of meer grijsachtig.

De prijs van het hout

Daarnaast is de prijs natuurlijk ook niet onbelangrijk. De ene houtsoort kost immers nou eenmaal veel meer dan de andere. Bedenk dus van tevoren goed wat uw budget is en hoeveel hout u nodig denkt te hebben. Zo kunt u bepalen welke soorten voor u betaalbaar zijn, en kunt u binnen deze prijsklasse op zoek naar een geschikte houtsoort.

houtsoort

Duurzaamheidsklasse

Als derde kunt u ook op de duurzaamheidsklasse letten. Duurzaamheid houdt in hoe lang het hout meegaat, zonder dat het aangetast wordt of gaat verweren. Vooral wanneer u het hout voor buiten gebruikt kan het dus belangrijk zijn om een duurzame houtsoort te nemen, zoals eikenhout.

Stevigheid

Verder is ook de stevigheid van het hout belangrijk. Ook hierbij is het afhankelijk van het project. Gaat u het hout enkel voor versiering gebruiken en zal er niet veel gewicht op of aan komen? Dan kunt u best door met een minder stevige houtsoort. Maar wanneer u het hout voor zwaardere projecten gebruikt, zoals een schuur, dan is het belangrijk om een stevige houtsoort uit te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *