Een eiken vloer schoonmaken: olie of lak?

Eiken Vloer

Bij het onderhouden van een eiken vloer komt veel kijken. Het zijn prachtige vloeren en ze kunnen decennialang meegaan, maar wel alleen wanneer je ze goed weet te onderhouden. Gelukkig kun je veel tips vinden over hoe dit het beste te doen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: staat de vloer in de olie of in de lak?

Eiken Vloer

De afwerking van de vloer

Elke houten vloer heeft een bepaalde afwerking. Deze afwerking kan olie of lak zijn. In uitzonderlijke gevallen staat een vloer ook in hardwax. Elke vorm van afwerking heeft eigen voor- en nadelen. Het is echter belangrijk om te weten welke van de drie aan de orde is. Het onderhoud moet je hier namelijk op aanpassen.

Een vloer in de olie

Olie is een product dat direct in hout trekt en het verzadigt. Hierdoor kan er geen vuil meer in de vloer trekken en krijgen ook vlekken geen kans. Dat is waarom het een gunstige afwerking is voor een houten vloer. Als jouw vloer in de olie staat dan moet je de  vloer vaak – het liefst eens per week – schoonmaken met speciale onderhoudszeep. Dat is een schoonmaakmiddel dat gemaakt is om houten vloeren in de olie schoon te maken. Gebruik niet een ander middel want dat tast de afwerking aan. 

Een gelakte houten vloer

Als de vloer in de lak staat, dan zijn er drie lagen aangebracht. Dat zorgt voor een harde laag op de vloer waardoor deze kras- en slijtvast is. De eiken vloeren zijn dan goed beschermd tegen vuil en vlekken. Alles blijft op de lak liggen. Regelmatig stofzuigen is dan overigens zeker aan te raden. Zo zorg je dat zand en steentjes niet krassen in de lak. Een lakvloer moet je ook geregeld dweilen maar met een ander middel dan de vloer in de olie. Kijk altijd op de verpakking voor de details. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *