Blijf deze winter warm door je verwarming te onderhouden

In de winter is je thermrad of henrad verwarming één van de belangrijkste systemen in je huis. Een goed onderhouden verwarming levert een maximale warmteafgifte zonder verspilde energie of productie van schadelijke emissies.

Als je het onderhoud te lang uitstelt, kan je verwarmingssysteem in-efficiënt worden. Hierdoor kan de luchtkwaliteit binnenshuis verminderen of kan de verwarming zelfs kapot gaan wanneer je dit het meest nodig hebt. Om ervoor te zorgen dat je verwarming optimaal werkt als het buiten koud is, hebben we de volgende eenvoudige doe-het-zelf-onderhoudstips.

Start je kachel onderhoud voordat de winter begint

De koudste nachten lijken altijd de perfecte gelegenheid te bieden voor een storing in de verwarming. Door proactief te werk te gaan en aan het einde van de zomer met uw onderhoud te beginnen, kunt u een sprong maken op extra reparaties voordat het te koud wordt en ervoor zorgen dat uw kachel winterklaar is.

Inspecteer de radiator

Een paar redenen waarom een thermostaat mogelijk niet werkt, is een onjuiste installatie, vuilophoping die de kalibratie verstoort of corrosie op losgemaakte schakelaars en draden in de buurt van het metaalelement. Als je de thermostaat grondig afveegt en de draden een lichte ruk geeft, kun je ervoor zorgen dat ze goed vastzitten en goed passen.

Schoonmaken van de radiator

Stof, vuil en puin kunnen ervoor zorgen dat een radiator niet optimaal werkt. Om dit probleem te voorkomen, gebruik je een zachte borstel die zachtjes tegen de binnenste onderdelen van de radiator. Zodra het borstelen is afgerond, verwijder je het materiaal met een stofzuiger.

Ontluchten van een radiator

Af en toe moet een radiator ontlucht worden. Als dit het geval is kun je vaak een tikkend geluid horen wanneer je verwarming aan staat. Hierover kun je meer lezen in dit artikel.